Синоќа во Кавадарци се одржа концерт насловен „Кратки приказни“
11-07-2015 КУЛТУРА

Исклучителни музички уметници  Страшо Темков фелјта, Ана Гацева пијано и Марјан Милошевски фагот обединети во триото „Аура“  со концертот под наслов „Кратки приказни“ кој се одржа во полната со публика галерија на Домот на културата „Иван Мазов Климе“  беше синоќа отворена манифестацијата „Топол културен бран“  Настан кој заслужува особено  значење  од причина што за првпат беа изведени дела од композиторот Кокан Димушевски .Пред оджувањето на концертот веднаш по нивното пристигнување во Кавадарци  ја искористивме можност да разговараме со нив. Пијанистката Ана Гацева  сметта дека како , уметници  по  сензибилитет тројцата музичари навистина се проншле и дека  уште повеќе се  потикнати од прекрасната музиката на Кокан.

         

            Страшо Темков синоќешниот концерт  го нарече  историски ден за понатамошната светла иднина на триото „Аура“.

 

        Големо е задоволството пред се да свирам со вакви луѓе  за КТВ изјави фаготистот Марјан Милошевски  откривајќи ни како го провоциран композиторот Кокан Димушевски да напише дело за инструментот фагот.

Мирјана Мукаетова

 Share

Додади коментар