Уште 20 велешани ќе добијат месечен надомест по законот за стечај
03-05-2014 РЕГИОН

УШТЕ 20 ВЕЛЕШАНИ ЌЕ ДОБИВААТ МЕСЕЧЕН НАДОМЕСТОК СПОРЕД НОВИОТ ЗАКОН ЗА СТЕЧАЈ.. ДЕНОВИВЕ ЦЕНТАРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ГИ ИСПРАТИЛ ПОЗИТИВНИТЕ РЕШЕНИЈА.. ПРАВО ДА ДОБИВААТ МЕСЕЧНО ПО 7.100 ДЕНАРИ ИМААТ СИТЕ КОИ НЕКОГАШ РАБОТЕЛЕ ВО ДРЖАВНИ КОМПАНИИ.. СО ЗАКОНОТ ЗА МАТЕРИЈАЛНО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ СЕ ОПФАТЕНИ ЛУЃЕ КОИ ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА ОД 2000 ДО 2013-ТА ГОДИНА А РАБОТНОТО МЕСТО ИМ БИЛО ВО ФИРМИ СО ДОМИНАНТЕН ДРЖАВЕН КАПИТАЛ.. ОСВЕН ОВА, ПОТРЕБНО Е СТЕЧАЕЦОТ ДА ИМА И НАЈМАЛКУ 25 ГОДИНИ РАБОТЕН СТАЖ.. ДИРЕКТОРКАТА НА ЦЕНТАРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ВО ВЕЛЕС, ВАЛЕНТИНА КОСТЕНОВА, ВО ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ЗА КАНАЛ 21 ВЕЛИ ДЕКА СЛУЖБИТЕ СЕКОЈДНЕВНО РАБОТАТ НА ПОДНЕСЕНИТЕ БАРАЊА.. СЕ УТВРДУВА ДАЛИ СТЕЧАЈЦИТЕ ГИ ИСПОЛНУВААТ СИТЕ УСЛОВИ..

НЕОДАМНА, ВЕЛЕШКИОТ ЦЕНТАР ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ДОДЕЛИ 70-ТИНА РЕШЕНИЈА ЗА ДОБИВАЊЕ СТЕЧАЈ.. СКОРО СИТЕ БЕА ЗА ВРАБОТЕНИ ОД ПОРАНЕШНИОТ АГРОКОМБИНАТ ЛОЗАР.. МЕСЕЧНИОТ НАДОМЕСТОК ОД 7.100 ДЕНАРИ ЌЕ ГО ДОБИВААТ ДО ПЕНЗИОНИРАЊЕ, А ИЗМЕНИТЕ ВО ЗАКОНОТ ЗА МАТЕРИЈАЛНО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА СТЕЧАЈЦИТЕ ИМ НУДИ И ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ..

НОВИОТ ЗАКОН ЗА СТЕЧАЈ БЕШЕ ДОНЕСЕН ПРЕД НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ.. РОК ОД 30 ДЕНА ИМААТ СТЕЧАЈЦИТЕ ДА АПЛИЦИРААТ ЗА ДОБИВАЊЕ МЕСЕЧЕН НАДОМЕСТОК.. СПОРЕД ПОДАТОЦИТЕ НА ЦЕНТАРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ, ВО ВЕЛЕС ПРИСТИГНАЛЕ НАД ИЛЈАДА БАРАЊА..

70-ТИНА ВЕЛЕШАНИ ДОБИЈА МЕСЕЧЕН НАДОМЕСТ СПОРЕД НОВИОТ ЗАКОН ЗА СТЕЧАЈ.. СКОРО СИТЕ СЕ ПОРАНЕШНИ РАБОТНИЦИ ВО АГРОКОМБИНАТОТ ЛОЗАР.. ДЕНЕСКА ВО ЦЕНТАРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ГИ ДОБИЈА РЕШЕНИЈАТА СО КОИ ВО ИДНИНА ЌЕ ЗЕМААТ МЕСЕЧНО ПО 7.100 ДЕНАРИ..

 

ЕДЕН МЕСЕЦ ТРАЕШЕ ПРИЈАВУВАЊЕТО НА СТЕЧАЈЦИТЕ.. СПОРЕД ПОДАТОЦИТЕ НА ЦЕНТАРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ, ПОДНЕСЕНИ СЕ ОКОЛУ ИЛЈАДА БАРАЊА ЗА ДОБИВАЊЕ СТЕЧАЈ.. ЛУЃЕТО КОИ ДЕНЕСКА ГИ ДОБИЈА РЕШЕНИЈАТА ВЕЛАТ ДЕКА ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ТРАЕЛА НЕИЗВЕСНОСТА.. ИМАЛЕ РАБОТЕН СТАЖ ОД 25 ГОДИНИ НО НИКОЈ НЕ САКАЛ ДА ГО РЕШИ НИВНИОТ ПРОБЛЕМ..

 

СО ПОСЛЕДНИТЕ ИЗМЕНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА МАТЕРИЈАЛНО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ СЕ ОВОЗМОЖУВА СИТЕ КОИ НЕКОГАШ РАБОТЕЛЕ ВО ДРЖАВНИ КОМПАНИИ А ОТИШЛЕ ВО СТЕЧАЈ ДА ДОБИВААТ МЕСЕЧЕН НАДОМЕСТОК ДО ПЕНЗИОНИРАЊЕ.. СО ЗАКОНОТ ЗА МАТЕРИЈАЛНО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ СЕ ОПФАТЕНИ СИТЕ КОИ ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА ОД 2000 ДО 2013 ГОДИНА ВО ФИРМИ СО ДОМИНАНТЕН ДРЖАВЕН КАПИТАЛ..

 

ЗАКОНОТ ЗА МАТЕРИЈАЛНО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ПРЕДВИДУВА МЕСЕЧЕН НАДОМЕСТОК ДО ПЕНЗИОНИРАЊЕ, И ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ ЗА СТЕЧАЈЦИТЕ.. 

 З.Ј

 Додади коментар