Се берат боровинки на Кожув - цената годинава е 150 денари
04-09-2018 РЕГИОН

 

 

За килограм боровинки набрани од планината Кожуф се плаќаат до 150 денари. Стартуваше бербата на шумските плодови во кавадаречкиот дел на Поткожувјето. За разлика од други години кога во планината буквално вриеше од берачи на боровинки сместени во импровизирани шатори, годинава е многу мал бројот на оние кои пешачат и до 20 километри на ден, за да наберат од темните топчести плодови за кои веруваат дека имаат лековити својства.

 

                -Сезонава слабо берачи на боровинки по терените на кои вообичаено ги има со години наназад. За време на бербата престојуваме по неколку дена во импровизирани живеалишта. Се наоѓаме на околу три километри од македонско грчката граница. Оваа година ги нема и откупните пунктови за борвинки кои своевремено ги имаше во планината. Сега главно бериме од овие плодови по порачка за семејства кои ги бараат за здравје. Но во услови кога боровинки има помалку, поголема е километражата која се оди, за да се најдат и тоа малку кои ги има, ни рекоа жители на поткожувските села, кои традиционално секој септември берат шумски плодови на Кожуф.

 

                Дека во овој дел на Македонија е намален родот на боровинки поради неколкуте временски неприлики кои ја зафатија Тиквешијата во изминатиот период, потврдува и Петко Ристовски, шеф по заштита на шуми во „Македонски шуми„, подружница „Бор„ од Кавадарци.

 

                -Доказ повеќе за тоа е и енормно намаленот број издадени дозволи од наша страна, за собирање на лековити растенија и шумски плодови. Интересот за такви дозволи беше многу мал. Наспроти 145 издадени дозволи во 2016 година, сега имаме издадено само десет, нагласи Ристовски.

 

               С.ДShare

Додади коментар