СДСМ: За три години ја извадивме земјата на прав пат
01-06-2020 РЕГИОН

„ За три години ја извадивме земјата на прав пат. Можеме уште повеќе и уште подобро  - рече меѓу другото на денешната прес конференција, кандидатот за пратеник на СДСМ, Даниела Колева. Таа се осврна на реализираните проекти од владата на СДСМ за подобрување на животот на граѓаните.

 

 

(интегрален текст)  Денес се навршуваат точно три години откако СДСМ го презеде раководењето со државата.

На денешен ден, Владата на Илинденска се ослободи од режимските пранги на ВМРО- ДПМНЕ.

Во 2016 година нашата државабеше оценета како „заробена држава” од страна на Европската Комисија, со заробени институции и клучни сектори во општеството.

Комисија, со заробени институции и клучни сектори во општеството.

Дополнителен предизвик во пролетта 2017 година беше партиското спротиставување на мирното беше оценета како „заробена држава” од страна на Европската Комисија, со заробени институции и клучни сектори во општеството.

Дополнителен предизвик во пролетта 2017 година беше партиското спротиставување на мирното предавање на власта на новото парламентарно мнозинство кое кулминираше на 27 април, со насилниот упад во Собранието.

Од таква состојба, состојба на заробена држава, за само три години успеавме да ja извадивме земјата на прав пат.

Остваривме две од од нашите најголеми стратешки цели.

Станавме 30-та земја членка на НАТО, а конечно имаме и одлука за почеток на преговорите за членство во ЕУ.

За жал во овие важни процеси за државата, кога носевме историски одлуки,кога чекоревме на прав пат кон полноправно членство во НАТО и отворање на преговори со ЕУ, немавме сојузник во најголемата опозициска партија предводена од Христијан Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски покажаa дека нема ниту став, ниту зрелост, ниту чувство за одговорност за националните интереси, кога требаше да се прават нужни политички компромиси за да се одблокираат процесите кои беа во децениски ќорсокак поради деструктивните политики на неговиот политички ментор, Никола Груевски.

Христијан Мицковски не покажа зрелост и конструктивност ниту за проблеми кои не засегаат сите: а тоа се загадувањето на воздухот

и светскиот проблем со пандемијата од КОВИД 19

Покрај успесите на нашата држава на стратешки план, во изминативе три години остваривме значителни резултати и во останатите сектори, а посебно во делот на економијата.

Имено пред три години кога СДСМ ја превзеде власта, економијата бележеше негативни стапки на раст. Од минус ја кренавме економијата.

Во 2018 остваривме стапка на раст на БДП од 2.7%, а во 2019 година од 3.6%.

Обезбедивме над милијарда евра странски инвестиции во овие три години.

Со зголемениот економски раст овозможивме во изминативе три години да имавме зголемен број на креирање на нови работни места.

 

Ја зголемивме минималната плата од 9.000 во 2017 година на 14.500 денари, односно зголемување од 5.500 денари за период од само три години.

Исто така значително е зголемена и просечната нето плата , и истата пред корона кризата достигна за прв пат над 27.000 денари.

Замислете само како би изгледало справувањето со КОВИД 19 ДЕНЕС АКО ДПМНЕ беше на власт со минимална плата од 9000 денари

Или како ќе им беше на илјадниците стечајци за кои обезбедивме трајно финансиско решение а кои Груевски ги игнорираше цела деценија .

Во изминативе три години покажавме вистинска грижа за најранливите категории во нашето општество.

Со социјалниот пакет покажавме вистинска борба за искоренување на сиромаштијата.

Покажавме вистинска грижа за граѓаните кои во изминативе години биле заборавени, оставени на маргините од страна на државата.

Во изминативе три години направивме многу.

Направивме огромен влог во здравствениот систем и затоа граѓаните за првпат имаат доверба во здравството.

Меѓутоа, заедно можеме во периодот кој следи, уште повеќе и уште подобро.

 Share

Додади коментар