Минстрој Холдинг подготвен да ги исплати во целост банките доверители во Фени

 

Врз основа на последните случувања со комбинатот Фени Индустри Кавадарци АД - во стечај, како и шпекулациите кои постојано се објавуваат во јавноста, Македонско-Бугарската стопанска комора и Минстрој Холдинг АД чувствуваат потреба да ги известат вработените, доверителите, а особено транспортерите и сите други страни и субјекти засегнати со комбинатот Фени Индустри Кавадарци.

 

Бугарската компанија Минстрој Холдинг АД, членка на нашата комора има остварено средби со банките доверители во Фени,синдикатот на транспортерите и сите други засегнати страни за спасот на Фени.

 

Потенцираме дека нашата членка Минстрој Холдинг АД, даде официјална понуда за 100% исплата на побарувањата на Комерцијална и Стопанска Банка на ден, која што вклучува исплата на главница,гаранции,камати,пенали и останати трошоци како и покривање на трошоците на стечајната постапка - се вели во соопштението од Македонско - Бугарската стопанска комора.

За сериозноста на нашата понуда понудена е гаранција од првокласна банка и даден е депозит кој стои во банка во Р.Македонија и чека на одлука од банките како главни доверители, да им биде префрлен на нивна сметка.

Покрај исплатата на сите доверители Минстрој Холдинг АД достави понуда до Владата и Банките дека во наредните две години ќе вложи инвестиции од 30 милиони евра за санација на двете електро печки и останатата опрема.

Исто така остануваме на официјалната понуда кон останатите доверители за исплата на побарувањата утврдени во стечајната постапка во висина од 100%.

Минстрој Холдинг АД  е докажана и реномирана компанија во македонската економија преку инвестиција во висина од преку 30 милиони евра во компанијата БУЛМАК 2016 ДООЕЛ Пробиштип  во рудниците Тораница и Злетово. Минстрој Холдинг АД вработува преку 4.500 вработени и инвестирано повеќе од 300 милиони евра во различни проекти.- се вели во соопштението до јавноста од Македонско-Бугарската стопанска комора.

Додади коментар