115 години од смртта на Гоце Делчев

 

На денешен ден во 1903 година од турската војска во селото Баница е убиен револуционерот Гоце Делчев.

Денеска во Македонија се одбележуваат 115 години од неговата смрт.

 

По тој повод делегација на Владата на Република Македонија, предводена од премиерот Зоран Заев ќе оддаде почит и ќе положи цвеќе на гробот на Гоце Делчев во црквата „Свети Спас“ во Скопје.

 

Визионерот кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите е роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија. Учителствувал во Штип, а како член на Централниот комитет на ТМОРО работел на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

 

Учествувал на Солунскиот конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година бил задграничен претставник на ВМРО во Софија.

 

По убиството, неговите посмртни останки првин се чувале во Баница, до 1917 година, кога биле пренесени во Ксанти, а потоа во Софија. До 1923 година, ковчежето со коските се чувало во домот на Михаил Чаков. Останките на Делчев на 11 октомври 1946 година биле пренесени во црквата „Свети Спас“ во Скопје.Share

Додади коментар