Утре е Бадник, задутре Божиќ

 

Православните христијански верници во Македонија утре го слават Бадник, ден пред големиот празник Рождество Христово – Божик.

 

Македонскиот народ со многу внимание и почит ги одбележува овие празници. Божик е Господски празник и се празнува во спомен на раѓањето на Господ Исус Христос. Овој празник е матица на сите други црковни празници, бидејќи со Христовото раѓање се смета и почетокот на новата ера.

 

Семејството на Бадник се собира на заедничка вечера и според обичајот оваа вечер не се оди на гости. Се прави богата, посна трпеза.

 

Домаќините се трудат да принесат од се по нешто за да им биде богата трпезата во текот на целата година. Се меси погача, а во некои места се прават зелници во кои се става паричка. Се верува дека оној кај кого ќе падне паричката ќе го следи среќа во текот на целата година. Пред почнувањето на вечерата на која сите се собрани, домаќинот ја благословува трпезата, го крши кравајчето, а некаде го дели зелникот, на толку делови колку што има членови во семејството, оставајќи уште дел за Бога и дел за куќата.

 

Исто така, вечерта во огнот се става бадниково гранче кое се смета за најздраво дрво, за да бидат здрави сите во семејството. Бадниковите гранчиња се симбол на среќата, љубовта и светлината, со кои православните верници ги украсуваат домовите за Бадниковата вечер, во пресрет на Божик, најголемиот христијански празник.

 

Околу стотина деца утре во Кавадарци ќе учествуваат во Бадниковата поворка, што по втор пат се организира во Кавадарци. Поворката ќе тргне од црквата Света Петка, ќе мине низ улица „Илинденска“ и ќе стигне до општинската зграда каде децата со подароци ќе ги пречека градоначалникот Митко Јанчев.Share

Додади коментар