Несовесни земјоделци го продолжуваат пироманското однесување
14-03-2023 РЕГИОН

Во тек е операција за кроење на виновата лоза и овошките, а со тоа дел од земјоделците од Тиквешкиот регион ја продолжуваат и лошата пракса,  по завршеното кроење да ги спалуваат растителните остатоци.

- Кога ќе го запалат огнот заминуваат од земјоделската површини не водејќи сметка дека огнот може да се прошири и да предизвика штети во околните насади или објекти – алармираат од територијалната против пожарна единица Кавадарци.

 

Деновиве пожарникарите имаа неколку интервенции токму на ваков тип на пожари. Исто така и денеска на три локации се гасеа пожари на отворен простор, предизвикани токму од не совесни земјоделци - пиромани.

 

Иако изминативе години надлежните институции континуирано апелираат да се води грижа и да не се плат неконтролирани огнови на отворено, сепак негативната пракса земјоделците ја продолжуваат.

 

Само за потсетување, казните за предизвикување пожари се ригорозни, и предвидуваат затвор од 6 месеци до 8 години, зависно од видот на пожарот,  околностите и последиците.

 

Институциите велат дека во наредниот период ќе се санкционираат сите граѓани кои нема да ги почитуваат апелите и ќе продолжат да ги палат органските остатоци, меѓи и стрништа, а со тоа ќе ја зголемуваат опасноста од пожари.

 

А.ДShare

Додади коментар