Кавадарци се приклучи во кампањата „Часот на планетата Земја“
21-03-2016 РЕГИОН

Со едночасовно исклучување на светлото низ повеќе градови, во саботата беше одбележан „Часот на планетата земја". Од 20.30 до 21.30 во Кавадарци без јавно светло беа улиците „7 Септември“ и „Тиквешко Востание“ поранешна „ЈНА“, а општина Кавадарци, која по втор пат учествува во одбележувањето на „Часот на планенатат Земја“ со симболично исклучување на амбиенталните светла во мрак ја остави и зградата на Локалната самоуправа. Еден час без јавно улично осветлување беше и плоштадот.

За време на едночасовниот прекин на јавното осветлување, волонтери од Црвениот крст Кавадарци на платото пред зградата на Општината запалија свеќи во форма на логото 60+ симбол на манифестацијата „Часот на планетатат Земја“.

 Во одбележувањето на „Часот на планетата Земја" се вклучуваат над 170 земји, а многу градови низ светот ја поддржуваат оваа акција со симболично исклучување на осветлувањето на споменици, згради, мостови, канделабри во парковите и слично.елта на овој настан е да ја охрабри глобалната заедница за споделување можности и предизвици за создавање одржлив свет.Додади коментар