Дрекслмајер донираше специјално возило за лицата со посебни потреби во Кавадарци
17-07-2020 РЕГИОН

Поголема мобилност и подобра социјализација во општествотоза неколку стотици лица со посебни потреби од Кавадарци ќе овозможи специјалнототранспортно возило што Дрекслмајер го донираше на општината.

 

Возилото е адаптирано со автоматски управувана рампа за инвалидска количка и содржипотребен простор за превоз на опрема наменета за лица со посебни потреби. За неговотоодржување ќе се грижи Општина Кавадарци, а со претходна најава ќе го става нарасполагање на здруженијата на лица со посебни потреби во градот, според нивнитепотреби.

 

На примопредавање на возилото беа присутни градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев  и претседателот на здружението за лица со посебни потреби Михајло Михајлов.

 

Генералниот директор на Дрекслмајер Лукас Мирингер им ги предаде клучевите од возилото  и истакна дека грижата за лица со попреченост е една од приоритетните активности ворамки на општествената одговорност на компанијата. „Со донација на ова специјално  транспортно возило и понатаму се подобруваат условите за живот на лицата со посебнипотреби и сме чекор поблиску кон создавање на живот без бариери и за оваа ранливакатегорија на граѓани“, истакна Мирингер.

 

„Би сакал да се заблагодарам на компанијата Дрекслмајер за донираното возило кое ќе имслужи на нашите сограѓани со различни видови на попреченост. Дрекслмајер до сега сомногу реализирани проекти покажа голема општествена одговорност и грижа за заедницата.Се надевам дека и во иднина ќе имаме добра соработка“, рече градоначалникот наКавадарци, Митко Јанчев.

 

Ова е трето возило од ваков тип што компанијата го донира за оваа ранлива категорија награѓани. Претходно и Здруженијата на лица со посебни потреби од Велес и Градско добијана подарок специјално транспортно возило од Дрекслмајер. Целта е зголемување намобилноста и подобрување на процесот на социјализација и инклузија во општественото живеење.Share

Додади коментар