Граѓаните нема да имаат обврска да поднесуваат годишна даночна пријава

УЈП од следната година воведува новина со која ги растеретува граѓаните од обврската да поднесуваат даночна пријава. УЈП ќе има обврска да ги собере сите податоци за остварените приходи на физичкото лице и компјутерски да му ги достави.

 

Секој граѓанин ќе има лозинка преку која ќе може да влезе во пријавата доставена од УЈП и да направи проверка на своите податоци. Ако забележи дека во пријавата не се внесени некои од остварените приходи истите ќе може сам да ги додаде.

 

Ваквите измени поминаа на владина седница. Економските аналитичари велат дека како и до сега така и со новиот систем со кои практично граѓаните се ослободуваат од обврската да одат на шалтер се предвидува секој кој ќе се обиде да сокрие дел од приходите остварени во текот на годината, да превземе голем ризик и може да се најде на црната листа на управата за јавни приходи.Share

Додади коментар