Втор случај на западно-нилска треска во Македонија

Институтот за јавно здравје добил   лабораториска потврда за втор случај на западно-нилска треска во државата. Се работи за бебе (со неполна година), кое не патувало надвор од државата, а симптомите на болеста започнале пред неколку дена, по што било хоспитализирано на Клиника за детски болести со покачена температура, течна столица и секрет од нос.

Во моментов, бебето е во добра општа состојба и пуштено е на домашно лекување вчера попладне.

Станува збор за заболување што се пренесува со каснување од заразен комарец со вирусот на западно-нилска треска. Кај најголем број заболени, болеста може да помине асимптоматски (без симптоми), додека кај помал дел од заболените се јавуваат симптоми како висока температура, треска, главоболка, мачнина, замор и сл, а само кај 1 процент може да се јават посериозни компликации (менингитис, енцефалитис, полиомиелитис-парализа).

Најдобра превентива е самозаштитата (користење креми и средства против комарци), како и  дезинсекцијата на јавни површини.

 Share

Додади коментар